Qui som?

Tantatinta està formada per sis membres amb una llarga trajectòria professional relacionada amb el còmic:

Humorista gràfic i divulgador, amb el pseudònim “Kap” signa els seus acudits i caricatures regularment a La Vanguardia, Mundo Deportivo, Regió 7, El Triangle i d’altres publicacions com Siné Hebdo, Courrier International (França) o L'Antitempo (Itàlia). Ha publicat diversos volums amb reculls dels seus acudits, i ha estat guardonat amb premis com l'Humoris Causa, el Premi d’Humor Gràfic Esportiu de la Fundació Catalana per a l’Esport, i el Premi Internacional d’Humor Gat Perich.
Com a teòric i divulgador de l’humor gràfic, escriu regularment a la revista Sàpiens, ha realitzat diversos treballs i recerques sobre aquesta matèria. En destaquen l’exposició “Trazos. Un siglo de ilustración y buen humor en Mundo Deportivo” al Centre Cultural de Caja Madrid de Barcelona, que tambè es va dur a d’altres ciutats, com Granada o París. També la mostra “Muntañola. L’art de riure, l’art de viure” amb la Obra Social de la Caixa de Sabadell; “Tísner” a la biennal d’humor gràfic Humoràlia de Lleida, o “Vinyetes fora de joc” al Saló del Cómic de Barcelona. Ha publicat diversos llibres de divulgació de l’humor gràfic, com Bagaria. La guerra no fa riure (Dux, 2007), L’humor gràfic de Tísner (Pagés ed. 2009), o Canya al Borbó! Iconografía satírica de la monarquía espanyola (Llibres de l’Índex, 2009), Si los curas y frailes supieran. Antología de caricatura anticlerical (Ediciones de la Tempestad, 2011), Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats (Efadós, 2012).



Norman Fernández
Comença la seva feina com a divulgador i teòric de còmics el 1989 a les pàgines de la revista de Gijón “El Wendigo”. Més tard, formarà part de la redacción de les revistes especialitzades “Dentro de la Viñeta” i “Trama”.
Ha col·laborat successivament en l’organització dels Salons del Còmic d’Oviedo, Gijón i Avilés, i actualmente és el coordinador de les activitats relacionades amb el còmic a la Semana Negra de Gijón.
Ha publicat estudis sobre la historieta a països com l’Argentina, Croàcia o Brasil. En col·laboració amb Pepe Gálvez, ha realitzat diverses monografies En solitari, és el responsable de les monografies “Herman: el arte de narrar”, “El año que fuimos Grendel” i “Tex habla español”. A més a més, ha coordinat, juntamente amb Pepe Gálvez, el llibre col·lectiu “Nuevas Miradas sobre el cómic español más joven”, i, en solitari, ha fet el mateix amb els volums “From Hell: un melodrama en ochenta originales” i “11-M: en esos trenes viajábamos todos”.


Pepe Gálvez
Economista i guionista, expert i crític de còmics, ha realitzat conjuntament amb Antoni Guiral exposicions sobre Carlos Giménez, Max, Bernet i Miquelanxo Prado.
D’altra banda juntament amb Norman Fernández ha escrit els llibres “Nosotros somos los muertos: el Arte de la Resistencia”; “Historias Rotas: la guerra del 36 en el cómic”; “Irreverentes, viñetas incómodas”; “Egoistas, Egocéntricos y Exhibicionistas, la autobiografía en el comic: una aproximación”. A més a més, és autor del capítol “La Novela gráfica o la madurez del medio” del llibre col·lectiu “De los superhéroes al manga, el lenguaje de los cómics”.
Porta més de vint i cinc anys fent textos divulgatius i crítics sobre cómics en revistes generals i especialitzades, i és crític de cómics al Suplement de Cultura del diari Avui. Es autor dels guions dels llibres “Asesinato en la Mezquita”; “Color Café”; “Silencios , la juventud del Capitán Trueno”; “Tenemos derechos” i “Expediente Exprés”, de la historieta “Y esos son los buenos” del llibre col·lectiu “Nuestra Guerra Civil”, i és coguionista del llibre “11-M: la novela gráfica”.


Toni Guiral
Ha exercit de tècnic editorial per a empreses com Norma Editorial, Planeta DeAgostini, Estudio Fénix o Ediciones El Jueves.
Com a periodista especialitzat ha publicat en diversos diaris y revistes (El País, El Periódico de Catalunya, Slumberland, U o ABCD).
El 1993, va ser el director tècnic del Saló del Còmic de Barcelona.
Ha treballat, en qualitat de guionista, amb diversos dibuixants (Fernando Rubio, Adolfo Usero, Jesús Redondo, Pedro Espinosa o Jaime Martín), publicant a nivell nacional i internacional. La seva tasca com a divulgador l’ha dut a fer xerrades per tot Espanya i a organitzar cursos d’estiu per a la Universitat de Barcelona, a més de la publicació de diverses obres teòriques i l’any 2007 li va valdre un premi del Saló del Còmic de Barcelona.
També ha comissariat exposicions sobre diversos historietistes (Carlos Giménez, Max, Jordi Bernet,
Miguelanxo Prado, Oriol Garcia...), i, actualment, dirigeix la enciclopèdia “Una historia de los cómics” (Panini Cómics).
El seu darrer llibre és “11-M: La novela gráfica”, coescrit amb Pepe Gálvez i dibuixat per Joan Mundet, que acaba de publicar Panini.

Periodista, humorista gràfic i autor de còmics. Ha col·laborat als diaris La Vanguardia, El Periódico, Avui i El diari de Barcelona, i ha dirigit i participat en publicacions d’estil molt divers, entre les quals hi trobem El Papus, L’AVUI dels Súpers, Angelitos Negros i El Jueves. Ha participat, com a membre de l’equip promotor en diverses edicions del Saló del Còmic a Barcelona, i actualmente és membre de la comissió de cultura del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Al llarg de la seva carrera, ha rebut diversos premis, com ara el Premi al millor guionista pel Club de Amigos de la Historieta el 1976, el nomenament de Mestre de Ponent a Lleida el 1997 i el Premi Serra i Moret el 2005.
El seus últims llibres publicats són: "La pobreza no es rentable" (2006), editat per la Fundació Pau i Solidaritat de CC OO; "Silencios: La juventud del Capitán Trueno" (2006), amb guió de Pepe Gálvez, i "Estraperlo y tranvía" (2007), una historieta protagonitzada per la Família Ulises, aquest dos publicats per Ediciones B; "Color Café" (2007), amb guió de Pepe Gálvez, editat per Edicions de Ponent, i "Cambio climático y sostenibilidad" (2008), publicat per Panini.

Juanjo Sarto (1950-2012)
Ha exercit com a redactor en cap de l’àrea de cómics de Planeta DeAgostini, i com a editor de la Línea Manga.
Des de l’any 2006, és responsable de taules rodones i conferències al Saló Internacional del Còmic de Barcelona i al Saló del Manga. A més, ha conduït diversos clubs de lectura de còmics a diverses biblioteques públiques de Barcelona.
Treballa com a guionista de cómics des dels anys setanta, i ha col·laborat amb revistes nacionals i internacionals. També ha col·laborat en els guions per a diverses sèries d’animació i pel·lícules.
El gruix de la seva feina creativa el composa la seixantena de novel·les, la majoria de literatura juvenil, publicades amb el seu nom o sota pseudònim.

Juanjo, fundador i peça clau de Tantatinta, ens va deixar a principis de l'any 2012. Des d'aquestes línies volem retre homenatge a aquest entusiasta de la cultura popular, gran creador, i sempre, bon amic.


Jordi Riera
Artista plàstic amb prop d'una trentena d'exposicions individuals i col·lectives a Catalunya. Coeditor del fanzine Senseïsmes (1995-1996). Organitzador dins del grup Els Isards del cicle de conferencies i exposicions Setmana de les Arts (1998 i 2001).
Com a estudiós i divulgador, va crear la primera web dedicada a catalogar el còmic en català l'any 2008 (http://www.grupelsisards.cat/comic/).
Des de el mateix any es un dels col·laboradors de ComiCat un dels portals de referencia del còmic català. L'any 2011 publica el llibre El còmic en català. Catàleg d'àlbums i publicacions (1939-2011) a Edicions Glénat. Ha publicat diversos articles divulgatius sobre el tema dels còmic i l'humor gràfic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada